I mentre esperem l'entrevista que per motius personals de l'entrevistat s'està relentint una mica, ens fem eco de les desfilades que ahir van tenir lloc a la ciutat d'Alcoi.
Com cada any hem possicione en l'opinió de que les seues desfilades respecte a les nostres son diferents, ni millors, ni pitjors. Cada poble entén la festa a la seua manera, i per a gustos, colors. El que sí que reitere es el meu gust per eixes filades tan ben estructurades que en aquesta població destaquen, i res a veurer en ser més seriosos o menys, tots somriuen, duen el pas amb alegría... pense que aquest factor sempre ve pel referent de voler fer les coses bé.
Alta cosa diferent es dir que son desfilades organitzades, la meua opinió es que sobra gent pels costats i creuant a banda i banda del carrer, crec que a nosaltres (a excepció del sector fester) no passa. El públic es manté en la cadira de principi a fi i els fotògrafs no estorben (per regla general) la visió de l'acte.
En general han sigut desfilades marcades per la crisi, es una realitat, molts menys ballets i espectacles que altres anys, i m'atreveixc a dir menys vistositat, però Alcoi segueix sent un punt de referència en quant a música i bandes. Pot ser he trobat a faltar, alguna peça musical estrenada per a l'ocasió, en plan "hit" de l'any 2013. Als darrers anys han hagut infinites peces musicals molt bones d'estreno que van marcar tendència. No sòc experta i tal volta estic en un error, al juliol, o a les recents Llàgrimes ho sabrem.
El que sí que no es pot negar es que Alcoi segueix liderant l'espai televisiu a Canal 9 (i re-emisió en Punt 2) i gràcies a la polèmica del boato del capità moro, ha sigut noticia a altres canals i medis informatius, que de no haver estat aquest fet, les desfilades d'Alcoi haurien passat sense pena ni glòria per a la resta del país.
Imatge publicada pel diari El PAÍS
La paraula Burka o Hijab, de normal ja es polèmica, sempre! però en aquest cas ha sigut intencionat? estem pàrlant d'un "viral" per estar en l'ull de mira?
Han sigut moltes les reaccions, uns s'han rasgat les vestidures i tirat dels pels al veurer tal imatge, altres s'han limitat a dir que es una desfilada més i que no cal barretjar festa amb ideals polítics, però realment... què es aquesta imtage?
Desde el meu punt de vista, una simple i estúpida provocació a totes aquelles dones d'Alcoi que fa anys van buscant el seu lloc a la filà. Humillant? no, simplement de mal gust per part dels festers que s'oposen a que les tradicions canvien amb el pas del temps.
Segons he vist en alguns informatius, alguns festers ho han descrit com algo recreat en la història. Casi cai de cul! perque el burka es una prenda femenina del segle XX instaurat per el lider talibà Habibullah en Afganistà.
Si ens remontem al passat de les invasions morisques a la península, existía una prenda que cobría tot el cos i el rostre, empleat per homens i dones (ambdos gèneres!) a les tribus del desert, per tal de protegir-se de les tormentes d'arena. També es feia servir per a evitar secuestres de dones d'edat fèrtil, ja que era molt comú entre tribus robar dones per violar-les i posteriorment tenir fills i augmentar la comunitat, amb aquesta vestimenta impedien el que el adversari pogués veurer les edats del rostre i inclús de vegades els mateixos marits es col.locaven aquestes prendres per despistar a l'enemic. Però tot i això, res a veurer amb l'intenció simbólica del actual burka que limita els moviments i la visió de les dones, i no deixa de ser un acte més de sumició i tortura de gènere.
Aleshores, si no estic cega, el que la foto superior mostra... NO ES UN BURKA, i per tant, només denominar-lo així (com ho han fet els mateixos que han fet el disseny i els que han el.laborat els comunicats de prensa) es tan erroni com despectiu. Qué serà lo pròxim, fer una ablació de clítoris en directe?!
Si tan històrics volen ser els nostres veíns, que deixen d'utilitzar les llums LED, les lycres galàctiques, els balls bolliwoodienses... que al final... hem fa que pensar... que... o la dona ix baillant en el melic a l'aire o li posem un "pseudo-burka"! al final... seràn els alcoians més talibans que els de Afganistàn?
Pero, ¿cómo puedes definirlo como una simple y estupida provocación a la mujer alcoyana aspirante a ser festera?
ResponderEliminarPor lo que he leído, eran 150 las mujeres que iban tirando de la carroza del capitán moro, ¿de verdad piensas que alguien las ha OBLIGADO a salir de ese modo?
¿Acaso crees que no sabían cómo iban a ir vestidas? Precisamente en Alcoy donde la filá elige sobre diferentes diseños hasta dar con el que más le conviene al diseño del boato y después ha de pasar el filtro de que el casal san jordi lo apruebe.
Tras este paso, se hacen reuniones con las chicas que quieren salir en el boato, presentándoles los diseños varios y cada una elige dónde ir.
Y por qué nadie les ofrece un puesto en una filà, siempre van a salir como mujer objeto? en esta ocasión van de esclavas tirando de la carroza, con el hombre por encima de sus cabezas, si esto no es un símbolo de inferioridad...
EliminarTambién quiero decir que la comentarista que retransmitía el desfile en Alcoy, cada vez que se le sacaba el tema de la mujer en la filà, contestaba que ojala tarden mucho años en ocupar ese sitio porque la tradición es la tradición.
Muchas veces la falta de igualdad viene generada por las mismas mujeres.
Pitjor encara és sentir que cada cosa que trauen és innovació en la festa quan en altres pobles duen fent eixes coses fa molt temps. El tema de les dones en Alcoi és per a que els ho caiguera la cara de vergonya.
ResponderEliminarNo hay más ciego que quien no quiere ver. Hasta no hace muchos años, en la compañia Tuareg de La Vila, salía una filá de mujeres que llevaban una especie de velito que les cubría toda la cara a excepción de los ojos. No recuerdo ninguna crítica al respecto.
ResponderEliminarJo estava a Alcoi i no vaig vore a ninguna dona ofesa. Al contrari. I allí va gent de tota la Comunitat Valenciana, de la resta d'Espanya i part del extranger. Gent que només va a disfrutar d'una entrada de Moros i Cristians, es a dir, d'un espectacle visual i sonoro. De veres penseu que en lo que costa (i diners) idear, disenyar i realitzar un boato per a un Capità, algú está pensant en molestar a la dona o en provocar a algú? Crec que esteu traent les coses de contexte.
ResponderEliminarCríticas a los "burkas":
ResponderEliminarLos concejales de EU en Alcoy se han mostrado críticos con el boato que lució la Filà Benimerines en la Entrada Mora, y más en concreto con la parte en la que más de 200 mujeres con niqab (el burka lleva una rejilla y no permite ver los ojos) arrastraban la carroza del capitán. El portavoz de EU y primer teniente de alcalde, Paco Agulló, señaló que "sin sacarlo de contexto, no parece la imagen más adecuada y más en un momento en que está latente el tema de la integración de la mujer en la Fiesta". Más tajante se mostró el edil Jordi Tormo, que se refirió "a las connotaciones para el papel de la mujer en el siglo XXI. Es indignante que se represente a esclavas con burka conduciendo a la máxima figura de la Fiesta, que es un hombre".